Baby speelgoed

Wat bij welke leeftijd

Velen vragen zich af wat nu het beste speelgoed is voor een baby. Het beste speelgoed voor een baby is sterk afhankelijk van welke leeftijd het kind heeft. Spelenderwijs krijgen ze bijvoorbeeld te maken met een hele andere impact op het gebied van zwaartekracht. Het is belangrijk dat het speelgoed voor de baby perfect aansluit bij de leeftijd. Dus welk soort speelgoed gebruik je nu voor welke leeftijd?

Speelgoed voor een kind van 0-3 maanden.

Wanneer het kindje pas je net geboren is en nog niet echt kan spelen, dan moet het kind eerst wennen aan allerlei prikkels. In de eerste paar maanden is het voldoende om enkel het gezicht van de ouders te bekijken en huid-op-houd contact te hebben. Een baby die slechts 0 tot 3 maanden oud is herkent de moeder aan de geur, de stem en de warmte. Het zicht is nog niet heel erg goed, scherp zien is er zeker niet bij. Kleuren kan een baby pas na enkele maanden zien. Baby speelgoed waar het visuele van de baby wordt geprikkeld is voldoende en dit is voor de baby heerlijk.

speelgoed
Speelgoed 4-6 maanden

Speelgoed voor een kind van 7-12 maanden

Sommige kinderen van deze leeftijd kunnen al bijna staan, sommigen krijgen het net voor elkaar om te zitten. Nu begint de ontwikkeling van kind tot kind meer uiteen te lopen, schrik daarom niet als een kind nog niet probeert te lopen rond deze leeftijd, dit is volkomen normaal. Een baby gaat vanaf nu vooral veel imiteren. Het is vooral goed om de baby lekker te prikkelen, dingen als een kralenspiraal zijn erg interessant. Zo leert een baby herkennen en tellen. Je kunt de imitatie gebruiken om handelingen aan het kind te demonstreren zoals omhoog en omlaag, naar links en naar rechts.

Speelgoed voor een kind van 4-6 maanden

Een kind van 4 tot 6 maanden oud leert al om langer de rug recht te houden en kan nu meestal al dingen vastpakken. Daardoor wordt spelen een stuk leuker. Een speelkleed is bijvoorbeeld een leuk idee, allerlei vrolijke kleuren en een mooi klein speelveld om overheen te kruipen. Daarnaast is een rammelaar in deze periode een goed babyspeeltje.

Speelgoed 7-12 maanden
Speelgoed 7-12 maanden

Speelgoed voor een kind van 13-24 maanden.

Voor een kind van deze leeftijd is het vooral leuk om steeds meer te gaan ontdekken. Spelen is voor een baby leren. Je kunt iedere keer een nieuw spelletje met het kind spelen. Zo kun je het kind samen leren spelen, je kunt samen torens bouwen met het kind bijvoorbeeld. Daarnaast kun je vanaf deze leeftijd speelgoed aan het kind geven waar het op kan rijden. Dingen als loopfietsen zijn voor het kind erg interessant, ook kun je in bad een aantal leuke speeltjes klaarleggen voor het kind.