Werken in de zorg is vandaag de dag onmisbaar geworden in de samenleving. Dit artikel bespreekt wat een kraamverzorgende precies doet. Je kan het opzoeken via: https://www.werkenindekraamzorg.nl/verzorgende-ig-naar-kraamverzorgende of je kan dit artikel verder lezen. 

Wat is een kraamverzorgende?

Een kraamverzorgende is heel kort door de bocht iemand die een gezin helpt bij de bevalling en tijdens de eerste paar dagen na de geboorte van je baby. De kraamverzorgende komt als je thuis bevalt al helpen bij de bevalling. Hierbij is diegene een vliegende keep en ondersteunt hij of zij iedereen waar nodig. Na de bevalling blijft de kraamverzorgende acht dagen bij de nieuwe ouders. Tijdens de kraamperiode verlicht de kraamverzorgende de taken van de ouders. Denk aan het helpen bij het aanleggen van de borstvoeding, verschonen van het bed of helpen met douchen. De kraamverzorgende geeft de ouders ook tips hoe je dingen aan kan pakken.

Welke drie taken voert een kraamverzorgende uit?

De precieze taken van een kraamverzorgende bestaan allereerst uit het assisteren bij de bevalling. Dat werd hierboven ook al beschreven. Daarnaast is de tweede taak het verzorgen, controleren en instrueren van de ouders over de baby. Hierbij geeft de kraamverzorgende voorlichting en instructies over hoe je bepaalde dingen met je nieuwe kind aanpakt. Ten slotte bestaat de derde taak uit het waarborgen van de hygiëne, observeren en rapporteren. De kraamverzorgende houdt goed in de gaten hoe de ouders met het kind omgaan en wat daarbij anders moet. Ook is hygiëne erg belangrijk voor een kind. Hier ziet de kraamverzorgende ook op toe.

Rol binnen het gezin

De kraamverzorgende is er niet alleen maar voor de moeder en het kind. Hoewel dit op de eerste plaats komt, ontfermt zij zich ook over de andere gezinsleden. Zo begeleidt de kraamverzorgende ook de partner van de nieuwe moeder. Daarnaast maakt zij de kraamkamer schoon, verzorgt zij de lunch en doet zij andere kleine huishoudelijke taken als het wassen van kleren. Ook met het oog op de hygiëne is de kraamverzorgende verantwoordelijk voor het reinigen van het sanitair, de kraamkamer en de babykamer. Eveneens is het vaak zo dat de kraamverzorgende een gastvrouw is voor visite die het pasgeboren kind willen komen bezoeken. Al deze taken worden heel duidelijk afgestemd op de wens van de nieuwe ouders. Veel van de taken gaan dan ook in overleg met het gezin.

Klinkt dit als muziek in de oren? Twijfel dan niet langer en kom Werken in de Kraamzorg.