Het is logisch dat de komst van het coronavirus een toename aan vraag naar mondkapjes teweeg heeft gebracht, maar de kwaliteit van mondkapjes laat nogal eens te wensen over. De kwaliteit is wel erg belangrijk, want hoe beter de mondkapjes, hoe lastiger het virus zich kan verspreiden. Er wordt een groot assortiment aan mondkapjes aangeboden en vaak zijn deze mooi vormgegeven, met een logo of een patroon. Je kunt zelfs je eigen mondkapjes laten maken en bedrukken. Hier lees je over hoe je de juiste mondkapjes kunt kopen zonder de kwaliteit ervan op het spel zet.

 

Waarom is de kwaliteit van mondkapjes soms slecht?

De overheid heeft in Nederland niet-medische mondkapjes verplicht gemaakt. Dat zijn mondkapjes die geen testen hebben moeten doorstaan om te bepalen hoe effectief ze zijn. Ze hebben dus ook geen keurmerk dat de kwaliteit van mondkapjes bewijst. Niet-medische mondkapjes werken goed als iedereen ze draagt. Het virus wordt bij de drager tegengehouden, maar je bent niet beschermd tegen het oplopen ervan. Je mag niet-medische mondkapjes ook zelf maken en veel mensen doen dat en verkopen ze dan. Er is geen orgaan dat de kwaliteit van deze mondkapjes controleert en dat resulteert soms is slechte producten.

Doe een beetje onderzoek

Allereerst kun je de kwaliteit al aardig testen door zelf op onderzoek uit te gaan. Verkoopplatforms en veel webwinkels zijn daar ideaal voor, want ze geven voorgaande kopers de kans om een beoordeling te geven en een recensie achter te laten. Je ziet al veel over de kwaliteit van de mondkapjes als je deze doorleest. Verdiep je in wat vorige klanten gezegd hebben nadat ze de producten hebben uitgeprobeerd en je leert een boel.

Lees de specificaties door

In de specificaties krijg je informatie over hoe het product is samengesteld en dat is ook een bewijs van de kwaliteit van de mondkapjes. Lees over het materiaal waarvan het mondkapje is gemaakt. Katoen is dan het beste, want dat is ademend. Vervolgens kijk je naar het aantal lagen van het mondkapje. Twee lagen stof is dan het beste, want dat biedt voldoende bescherming en je kunt goed blijven ademen. De kwaliteit van mondkapjes zie je ook aan de afmetingen. Het mondkapje moet ruim over je neus, mond en kin vallen en goed aansluiten.

Kies voor een Nederlandse verkoper

Niet-medische mondkapjes kopen is in veel landen toegestaan, maar toch verschillen de regels per land enigszins. Als je zeker wilt weten dat je een mondkapje aanschaft dat hier gedragen mag worden, dan kies je voor een Nederlandse verkoper. Zij passen hun assortiment aan op de regels in ons land. De kwaliteit van mondkapjes in Nederland is aanzienlijk beter dan in sommige andere landen. Nederlandse verkopers zullen er ook duidelijk bij vermelden of het mondkapje in het openbaar vervoer is toegestaan. De regels voor verkopers in Nederland zijn streng en de consument heeft een sterke positie. Met deze informatie koop je een kwalitatief mondkapje en help je het land het coronavirus onder controle te krijgen.